ҚазҰУ экологтары сүтқышқылды өнімдерге қосылатын ашытқылардың сапасын арттырудың тәсілін ойлап тапты.
Ұлттық сүтқышқылды өнімдерді ашыту процесін белсендіру үшін ашытқы штаммаларының сапасын арттыруды әл-Фараби атындағы ҚазҰУ Экология мәселелері ғылыми-зерттеу институтының ғалымдары. Жобаның ғылыми жетекшісі – б.ғ.к. А.С.Баубекова.
Зерттеу барысында ғалымдар сүтқышқылды ашу үдерісі мен аталмыш дақылдың белоктарды ыдырату белсенділігін зерттеді. Зерттеу нәтижесінде белсенді қышқылтүзушілер, белоктарды ыдырату белсенділігі жоғары микроағзалар бөлінді.
Мемлекеттік ұлттық ғылыми-техникалық сараптама орталығы